De wetgeving rond tuinhuisjes en andere constructies in de tuin

Tuinhuis van de tuinhuisstore.beSinds 1 December 2010 ging er een nieuw besluit in, waarbij stedenbouwkundige vergunningen voor kleine constructies in de tuin niet langer nodig zijn. In de plaats komt er voor sommige constructies wel een meldingsplicht, maar een groot deel van de kleinere constructies, zoals tuinhuisjes, hoeven niet langer gemeld te worden, nog verplicht.

De vrijstelling voor vergunningen geldt voor vrijstaande overdekte gebouwen, zoals carports, tuinhuizen, etc met een maximale oppervlakte van 40 vierkante meter. Wanneer het gaat over onoverdekte constructies zoals een zwembad, terras of vijver; dan verdubbeld zelfs de maximale oppervlakte tot 80 vierkante meter waarvoor niet langer een vergunning nodig is.

Wanneer de constructie dient als een uitbreiding van de woning tot maximaal 40 extra vierkante meter, zoals bij een garage of een veranda, dan moet de bouwheer wel bij het lokale bestuur die melden. Dit moet minimaal 20 dagen voor aanvang van de werken gebeuren.

Ook voor bedrijven is er een belangrijke vereenvoudiging, met de invoering van een “enige vergunning”. Dit houdt in dat, wanneer er reeds een milieuvergunning verleend is aan het bedrijf in kwestie inzake een uitbreiding, enkel een melding volstaat.

Dit bericht werd geplaatst in Bouwen in de tuin en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie